Rent&Buy paella pannen logo
Home
Verhuur pannen
Verkoop pannen
Paella op feesten
Paellarecepten
Reserveer nu
 
Paella met tapas
Info & Contact
Reserveer ons
Paella bereidingPaella bereidingPaella bereidingPaella bereiding  
terug

Ontstaan van paella en de paellapan

paella pannen

Paella is het gerecht dat wellicht als het meest Spaanse wordt beschouwd. Dit luxueuze rijstgerecht komt uit de omgeving van Albufera, waar men ondanks alle verboden rijst is blijven verbouwen en eten.

De plaatselijke bevolking verwerkte vroeger vooral de ingrediënten die hen op dat moment ter beschikking stonden in dit gerecht zoals kip, tomaten, slakken, gedroogde bonen, artisjokken en erwtjes. De enige luxe waarover ze beschikten was saffraan. Men kon ondanks de nabijheid van de zee maar zelden zeevruchten te pakken krijgen. Dit in tegenstelling tot de varianten die wij van het gerecht paella kennen en waar voornamelijk kalamaren, mosselen en gambas in worden verwerkt.

De ingrediënten werden bereid in een platte metalen pan, de paellapan. Het woord paella komt van een ondiepe pan met twee handvatten de paellera genaamd, waarin de paella vaak wordt bereid. Men zette de paellapan meestal boven een vuurtje van bv. sinaasappeltakken. Ook nu nog geldt de regel dat een echte paella best boven een gasvuur of houtvuur wordt bereid en niet op een elektrisch vuur. Daarenboven lukt het op die manier het best om een smakelijke korst op de bodem van de paella te krijgen, die men socarrada of quemeda noemt en waarzonder een paella aan de typische Spanjaard maar half zoveel genoegen schenkt. Men serveert de paella steeds in de pan, waarbij men de mosselen, gambas en partjes citroen mooi schikt bovenop de paella. Vervolgens wordt de paella netjes verdeeld over de borden van de genodigden. Eet smakelijk!

terug

 

 
©2005 Webeagle - Algemene Voorwaarden - Paella links